Мукачівська греко-католицька єпархія закликає вірян не приносити на кладовища пластикові квіти та вінки - Мукачево.today

Жовтень

27

2017

Мукачівська греко-католицька єпархія закликає вірян не приносити на кладовища пластикові квіти та вінки

Н

а Закарпатті як і в інших регіонах України, наслідуючи західну традицію зберігати пам’ять про усопших1-2 листопада йдуть на кладовища з квітами та вінками.

Часто наші вірники приносять на цвинтар різнокольоровий пластик у вигляді штучних квітів і вінків, як правило не задумуючись про те, що ця практика шкідлива і немає нічого спільного з душею померлого. Більше того – це шкода для природного довкілля сотвореного Богом та небезпека для здоров’я і життя людей. Пластик заполонює цвинтарі, перетворюючи їх на звалища непотрібного сміття. Дуже часто його спалюють, при чому в довкілля виділяються шкідливі сполуки, що приводить до розвитку онкологічних захворювань. Однак, свідченням досконалої внутрішньої чистоти та рівня нашого життя у Христі є наше християнське ставлення до наших ближніх та всього Божого створіння – природи. Тому, наводячи порядок та чистоту навколо наших домів, церков та на кладовищах, вважаймо, щоб вона стояла у службі життя, а не смерті. Відмовимось від спалювання сміття, особливо пластмасової поминальної атрибутики на кладовищах. Нехай наші кладовища залишаються місцем віддзеркалення Вічного спокою і не штучної та смертельної, але справжньої Божої Краси та Життя, символом яких є живі квіти, які можемо насадити на гробах померлих. Живі квіти своєю нерукотворною природною красою прославлятимуть нашого Творця та Спасителя і разом з нашою палкою молитвою за душі усопших, перед престолом Всевишнього Бога свідчитимуть про нашу живу віру в Воскреслого Спасителя, Котрий своєю смертю дарував життя усьому Творінню, попереджаються священики.

Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовища прижилась всього лише протягом останніх 25 років. Багато хто пам’ятає часи, коли квіти приносили лише справжні, а вінки – лише з природних матеріалів. Священнослужителі одноголосно з екологами висловлюють стурбованість через негативний вплив пластикового сміття на довкілля і закликають замінити ці вироби на природні матеріали та звернути більше уваги на духовну сутність традицій поховання.

Дивіться також

Новини партнерів

Курс валют на портале Finance.ua

Цікаво


Рекомендовані підприємства

Медичний центр "Архімед"

Медицина

Медичний центр «Архімед» — один з перших приватних...

Зареєструвати підприємство

Подати оголошення

Маєш файний шанс додати своє оголошення!

•Безкоштовно!

•Довго зберігається!

•Дуже круто!