Сьогодні розпочався Великий піст: поради закарпатцям - Мукачево.today

Березень

11

2019

Сьогодні розпочався Великий піст: поради закарпатцям

В

ідсьогодні, 11 березня, починається Великий християнський піст. Зазначається, що це головний період очищення у році. Він є підготовкою до головного свята – Великодня (28 квітня).

Триває піст 48 днів – до 27 квітня. Під час нього забороняється вживати продукти тваринного походження - м'ясо, молоко, яйця та рибу, окрім нестрогих днів. Окрім того, під забороною солодощі, випічка, фастфуд та алкоголь. Основою раціону мають стати овочі, фрукти та каші на воді.

Найголовніше зрозуміти, що що очищення має бути не лише фізичним. Треба максимально обмежити розважальні події, а також уникати дратівливості, образ, злості та засудження.

Що ж можна зробити для того, щоб пережити піст по-справжньому?

Харчуватися просто.

До речі, для деяких категорій людей допустимі послаблення в їжі під час посту: для хворих, для тих, що займаються важкою працею, для вагітних і годуючих жінок і т.і. Але для цього необхідно порадитися з духівником.

Перш ніж щось говорити про духовну складову посту, потрібно звернути увагу на те, як ми будемо харчуватися. Адже найпомітніші під час посту саме харчові відмінності. Сенс посту - не в тому, щоб не їсти тваринної їжі (їжа сама по собі не робить нас ближче до Бога, і не віддаляє нас від Нього). Загальне правило: харчуватися потрібно так, щоб відчувати легкість, бо можна обтяжити себе і пісною їжею. Не потрібно «зациклюватися» на їжі. Менше часу і уваги приділяти приготуванню трапези. Менше грошей витрачати під час посту на їжу. У зв'язку з цим замислитися і над питанням, наскільки доречно купувати у піст і делікатесні продукти з тих, що статутом не забороняються. Необхідно відмовитися від будь-якої залежності чи прихильності. Піст, це час нашого звільнення. Визволення від того, що нас поневолює. У цей час ми можемо здійснити маленький подвиг: відмовитися від руйнівної прихильності. У кожного подвиг буде свій. На цей час хтось повністю утримується від алкоголю, хтось - від куріння, а хтось - від телесеріалів. Подібних подвигів не варто вимагати від інших, але самому потрудитись буде дуже корисно.

Молитися регулярно.

Піст без молитви - зовсім не піст. Свою звичайну «немолитовність» нам зручно списувати на ритм життя, сімейні турботи, проблеми тощо.
Але спробуйте під час посту звільнити для молитви хоча б по 10 хвилин вранці і ввечері. Можна читати звичайні ранкові та вечірні молитви або щось ще, наприклад, Псалтир. Але під час посту до цих молитов потрібно додавати ще одну - коротку і змістовну - молитву святого Єфрема Сирина, таку важливу у всі тижні Великого посту.

Читати Святе Письмо.

Існує також благочестивий звичай за час посту прочитувати самостійно всі чотири Євангелія. Важко бути християнином, не знаючи Писання. Якщо ви ще не прочитали повністю Старий і Новий Завіт, час Великого посту – добра нагода надолужити згаяне. Старайтеся читати Писання регулярно,найкраще щодня, в спокійній обстановці, щоб можна було зосередитися.Буде дуже добре, якщо після читання ви знайдете час трохи поміркуватипро прочитане і подумати, як співвіднести Письмо зі своїм життям.
Відвідувати богослужіння.

Великий піст, це особливий час у ритмі церковних служб. Але відчути це можна, якщо приходити до храму і серед тижня. Адже по суботах і неділяхвідбуваються практично ті ж самі богослужіння, що й завжди. Особливийнастрій Великого посту, цей «світлий сум», можна відчути тільки в тихійкрасі буденних служб. Просто необхідно під час посту приходити наЛітургію Напередосвячених Дарів.

Очистити свій розум від суєти.

Чи варто повністю відключати телевізор, вводити мораторій на відвідування блогів, форумів і соціальних мереж - кожен вирішує сам.Деякі благочестиві християни взагалі на протязі всього посту утримуються від перегляду телевізора.

Творити справи милосердя.

Всі обмежувальні заходи (в їжі, розвагах тощо) важливі не самі по собі, але як засіб звільнення нашого часу і сил для головного: зростання у Христі. А зростати у Христі - це творити добро. Любити Бога і ближнього свого. Варто вибрати хоч одну справу, від якої добре буде не тільки вам, а й вашим ближнім. Перед постом ми чуємо слова Христові: "Що ви зробили одному з малих цих, Мені зробили". Трохи поміркувавши, ви напевно виявите, як багато можна зробити за ці 48 днів. Головне - намагатися ставитися до посту серйозно, на найглибшому рівні своєї свідомості, тоді й Господь дасть сили звершити піст. Звичайно ж, шлях цей нелегкий. Піст - це подвиг, який ми несемо по своїх силах. А в кінці цього шляху невимовна радість і спокій народжуються в душі кожного, хто гідно ніс свій маленький подвиг, з нетерпінням чекаючи Свята Світлого Христового Воскресіння.
У кожного своя міра.

Великий піст для працюючої людини - час особливий, як і для будь-якої іншої людини. Непрацюючих людей немає - хтось працює на державній службі, хтось у приватних компаніях, хтось вдома. І міра посту у кожного своя. Так, як утримувалися древні отці в єгипетських пустелях, напевно, зараз постити неможливо. Ніхто й не говіє, споживаючи лише три боба в день, подібно до того, як, згідно з життям преподобної Марії Єгипетської, харчувався Великим постом преподобний Зосима. Але відчужувати себе від тіла всієї Церкви в цей період ні в якому разі не можна.
Кожен повинен утримуватися в ту міру, щоб не просто волочити ноги, але і що-небудь робити. Один духівник говорив, що якщо людина помирає від посту, то це гріх самогубства. Тому можна вирішити для себе: я не зможу обходитися цим Великим постом без соняшникової олії, але зате я зможу обходитися без зайвої балаканини на роботі, без телевізора, без осуду або участі в якихось інших недостойних заходах. Я відключу себе від розважальної частини інтернету, а дам собі завдання прочитати певні глави Біблії...

Не сумувати і не впадати у відчай.

Дотримуватися посту потрібно таким чином, щоб він не впливав на працездатність. Загальний принцип, який можна прочитати у багатьох святих отців: піст і будь-які інші тілесні подвиги повинні залишати місце для молитви і рукоділля. У даному випадку таким рукоділлям є робота.
Тому до Чотиридесятниці слід приступати, все зваживши, розсудивши, порадившись зі священиком, з кимось із церковних людей, які вже давно постять і не з чуток знають про те, що таке Великий піст - і знайти для себе міру, яка дозволить і дотримати піст, і не надірвати сили, уникнути крайнощів. Якщо проблема працюючої людини полягає в тому, що на роботі ніде відшукати пісну їжу, то можна щось готувати вдома і брати з собою. Якщо і такої можливості немає - значить, з того, що пропонується в точках громадського харчування, вибирати найменш скоромне. Звичайно ж, треба в першу чергу пам'ятати, що головне - це піст внутрішній, що складається з утримання від гріха, пристрастей, похотей, від поганих вчинків, слів, думок, почуттів, а піст зовнішній - це засіб допоміжний. Неможливість повною мірою дотриматися останнього, можна компенсувати зверненням більшої уваги на піст внутрішній, на духовне трезвіння.

Що стосується богослужінь, то потрібно намагатися відвідувати їх, як тільки надається така можливість. Якщо ж її немає, то можна заповнити прогалину тим, що вдома вичитувати повністю або частково, залежно від часу і сил, якісь великопісні служби. Зараз досить легко придбати в церкових або інтернет-магазинах послідування служб Великого посту.
В крайньому випадку, якщо і вдома, і на роботі обставини для молитви скрутні - можна почитати в дорозі, сидячи у салоні транспорту або вагоні електрички. Це все одно буде краще, ніж нічого - зрозуміло, якщо вам не доводиться стояти, штовхатися, перестрибувати з автобуса в автобус, а ви можете в транспорті зосередитися, зануритися в себе. А щоб зосередитися на молитві, потрібно постійно примушувати себе до уваги: розвіялися - знову зібралися.
Добре б перш, ніж почати молитися, повправлятися в роздумах на теми вічності, нашої гріховності перед Богом, смерті, подальшого Суду, домобудівництва Божого, творіння світу, викупної жертви Спасителя; допомагає читання Писання і Святих Отців. Завдяки таким роздумам молитва буде більш уважною. Але все одно розсіювання неминуче - немає такої людини, яка б не відчувала цього стану. Його потрібно прийняти, не сумувати, не опускати руки, не впадати у відчай від неможливості ідеально налаштуватися на піст і молитву. Потрібно розуміти, що розсіювання - загальний стан нашої занепалої природи, нашого розуму, пошкодженого гріхом. Потрібно просто постійно повертати, занурювати свій розум в слова молитви, в пам'ять про Бога.І Господь сподобить і допоможе.

Джерело

Дивіться також

Новини партнерів

Рекомендовані підприємства

Медичний центр "Архімед"

Медицина

Медичний центр «Архімед» — один з перших приватних...

Зареєструвати підприємство

Подати оголошення

Маєш файний шанс додати своє оголошення!

•Безкоштовно!

•Довго зберігається!

•Дуже круто!

?>